Monday, May 20, 2013

pericolele luptei


“Lupta care se duce impotriva nefilosofiei totalitarului cuprinde in sine o mare primejdie: adversarul impotriva caruia eu lupt imi pune cu sila in mana arme nepotrivite cu felul meu de a gandi. In lupta impotriva spiritului inerent modului de gandire violent, sententios, atitudinea funciarmente libera, comunicativa poate ajunge in situatia de a nu mai ramane toleranta in fata totalei intolerante.
In dorinta de a comunica, ea se vede de fapt plasata in fata unei rupturi a comunicarii, atunci cand celalalt se fereste in mod constant, tace, vorbeste despre altceva, deviaza, triseaza.
Adversarul isi impune prin constrangere metodele sale de lupta. Prin intermediul lor se schimba fiinta combatantilor insisi. Libertatea va pierde lupta chiar si atunci cand va obtine victoria, daca va lasa ca aceasta schimbare sa se petreaca in ea insasi.
Ideea luptei cavaleresti conserva legatura dintre combatanti cand acestia respecta norme comune. Lupta totala vede insa in adversari doar prosti, mistificatori, raufacatori, obligandu-i pe acestia sa aplice asemenea categorii functionarilor totalitatii. Lupta totala nu cunoaste nicio indatorire care sa purceada de la o instanta supraordonata comunitatii.
Ruptura care se produce astfel intre oameni are consecinte groaznice: se revine in mod inevitabil la starea de lupta pentru existenta a fiarelor.”

(“Sarcina filosofiei in prezent”, Karl Jaspers)

No comments:

Post a Comment